Hvad ska’ vi med Julen?

Waw, det lød provokerende!

Julen er en særlig tid på året. Julen, som fylder så mange danskere med sødme og glæde, er samtidig en tid, som fylder andre med vemodighed, ensomhed og måske sorg. Jeg hører til dem, der har blandede følelser overfor julen. Jeg glædes over det smukke og hyggelige ved julen med julelys, granduft og familienærvær, og jeg elsker gløgg og klejner. Samtidig får julen mig i kontakt med en sorg over tabet af drømmen om den lykkelige kernefamilie, som jeg mistede for mange år siden. Billedet af julen er jo netop billedet af en samling omkring kernefamilen. Men den er vi altså mange, der ikke har. Og så kan jeg ikke lade være med at tænke på alle dem, der er særligt ensomme og vemodige i denne tid. 

Julen er hjerternes fest, siges der, og hvis vi husker på ikke at fylde vore maver og sanser for meget, så er det faktisk en tid med rigtig meget støttende energi for meditation på hjertet - på medfølelse og kærlighed, og en tid, hvor der med lethed kan rækkes ud.

Det er en fin tid til at finde øjeblikke til at trække sig lidt ind i Julens stille rum, lægge hånden på hjertet og trække vejret gennem det, og herefter bare sidde med hjertekontakten. Eller man kan vælge at sætte en lydfil med hjertemeditation på: Lydfiler

Med træning sker miraklet: Du opdager, hvor stort dit hjerte faktisk er. Du opdager, hvor meget plads der er - Uendeligt! Dit hjerte er uendeligt stort - de hjerte har evnen til at favne alt! For de fleste af os, er det ikke en tilstand, der varer ret længe, men den kan bringes på banen igen og igen, hver gang vi opdager, at der igen er blevet for trangt indeni os. "Jeg kan ikke rumme det." "Jeg kan ikke rumme ham. ", er en oplevelse af, at der er blevet trangt indeni.

Kærlighed er et uendeligt rum - at elske er at skabe plads til.. Det betyder ikke, at vi ikke skal sætte grænser og at alt skal have lov til at flyde i dette rum. Det betyder, at have en oplevelse af, at alt og alle har sin ret selvom man ikke nødvendigvis forstår den. Det eneste vi behøver at forstå, er, at alt og alle ønsker at leve lykkeligt, men ikke altid nødvendigvis kan finde vejen til det. Og dem, der ikke kan finde vejen til lykke, er de, der har allermest brug for medfølelse og kærlighed. Denne forståelse åbner for kærligheden, og kærligheden er lykken. Der er ikke nogen større lykke, end i det øjeblik, hvor dit hjerte flyder over af kærlighed. Undersøg det selv!

Så det vi ska' med julen kan være at bruge den smukke juleenergi til at huske på vores hjertes uendelig natur og til bevidst at træne det til at åbne sig mere og mere. Ingen kommer gennem barndommen uden at få sår på sjælen, og mange får dem også løbende op gennem livet, og smerten får hjertet til at lukke sig i selvbeskyttelse. Det får os til at overleve, men det går ud over evnen til at være naturlig og fri. Men vi kan få det tabte paradis tilbage ved at tage på rejsen hjem gennem bevidst at træne sig på kontakt til hjertet, at slippe holdtheden og selvbeskyttelsen. Det er at vove at blive åben, sårbar igen - for det er dér, vi får friheden og glæden igen. Det er der vi kan mødes som mennesker i kærlige, ægte relationer. Og det er derfra, vi kan sætte os i andres sted, række ud og være noget for andre, der har brug for det.

Glædelig Hjerteåbning - Glædelig Jul